Smrt a vědomí smrtelnosti - Mazurová, Iveta (Univerzita Pardubice, 2012)
Předložená bakalářská práce je zaměřena na zkoumání zkušenosti smrti a vědomí smrtelnosti. Rozebírá postoje Maxe Schelera a Paula Ludwiga Landsberga v jejich díle. Primární literatura, ze které tato práce vychází, je Řád lásky od Maxe Schelera a Zkušenost smrti od P. L. Landsberga. Předložená práce nejprve analyzuje pojem smrti. Poté zkoumá Maxe Schelera a jeho čtvrtou kapitolu z díla Řád lásky. Zde přidává k tématu zkušenosti smrti témata jako stáří a stárnutí, druhy smrti, život po smrti a věčnost ducha. Poté práce zkoumá P. L. Landsberga a jeho dílo Zkušenost smrti, kde rozebírá pojmy jako nutnost smrti a naděje. Předkládá také příklady, ze kterých můžeme zkušenost smrti získat. Jedná se o příklad smrti vojáka či pohled na umírající osobu, ze které odchází život. V závěru práce se nachází srovnání obou autorů a jejich přístupu k tématu smrti a vědomí smrtelnosti.
Death and the Awareness of Mortality
Keywords: Scheler, Max; Landsberg, Paul Ludwig; Zkušenost smrti; Řád lásky; naděje; stárnutí; nutnost smrti; Experience of Death; Order of Love; hope; aging; necessity of death