Syntéza inhibitorů kináz s 3-[amino(aryl)methyliden]-1,3-dihydro-2H-indol-2-onovým skeletem - Marek, Lukáš (Univerzita Pardubice, 2019)
V teoretické části této kvalifikační práce je diskutována významná role 3-[amino(aryl)methyliden]-1,3-dihydro-2H-indol-2-onů v moderní terapii nádorových onemocnění. Součástí je taktéž rešerše veškerých, celkem 12-ti v literatuře dosud popsaných syntetických metod, poskytujících jako produkty právě tyto látky, z nichž některé byly publikovány teprve nedávno. Experimentální část práce se zabývá novou a efektivní metodou pro syntézu látek s 3-[amino(aryl)methyliden]-1,3-dihydro-2H-indol-2-onovým. V rámci zkoumání reakce 3-bromo-1,3-dihydro-2H-indol-2-onů s thiobenzamidy mechanismem Eschenmoserovy reakce, resp. jejího průběhu v závislosti na substituci zmíněných sloučenin a dalších faktorech, bylo připraveno celkem 14 látek obsahujících 3-[amino(aryl)methyliden]oxindolový skelet. Ze syntetizovaných látek již bylo 8 v literatuře popsáno, jedná se o látky mající stanovenou inhibiční aktivitu na tyrosin-kinázových VEGF receptorech. Pro tyto látky byla doplněna v literatuře chybějící charakterizace (NMR, HRMS). Zbývajících 6 látek jsou sloučeniny zcela nové - ty byly kompletně charakterizovány pomocí bodu tání, 1H a 13C NMR, HRMS a elementární analýzy.
Synthesis o kinase inhibitors containing 3-[amino(aryl)methylidene]-1,3-dihydro-2H-indol-2-one skeleton
Keywords: Eschenmoserova reakce; kancerostatika; inhibitory tyrosin-kináz; tyrosin kinázy; 3-[amino(aryl)methyliden]-1,3-dihydro-2H-indol-2-on; Eschenmoser reaction; cancerostatics; tyrosine-kinase inhibitors; tyrosin-kinases; 3-[amino(aryl)methylidene]-1,3-dihydro-2H-indol-2-one