Vlastnosti nátěrových hmot s obsahem pigmentů na bázi různých forem uhlíku - Poláková, Helena (Univerzita Pardubice, 2008)
Uhlík se v různých strukturách přidává do nátěrové hmoty jako plnivo a pigment. Uhlík se vyskytuje ve dvou modifikacích jako grafit a diamant. Diamant se do nátěrových hmot přidává ve formě diamantového prachu. Podstatně častěji se využívá grafit ve svých různých strukturních formách. Grafit existuje ve formě nanočástic (nanovláken, nanodestiček), které se dále seskupují do MWNT (několikavrstvá nanovlákna) a SWNT (jednovrstvá nanovlákna).
Properties of organic coatings with pigment on basis of carbon with variety of structure
Keywords: saze; nátěrové hmoty; grafit; nanočástice; nanovlákna; nanodestičky; carbon black; coatings; graphite; nanoparticles; nanotubes; nanosheets