Interpersonální vztahy v perioperační péči - Recová, Nicola (Univerzita Pardubice, 2025)
Bakalářská práce se věnuje problematice interpersonálních vztahů v perioperační péči. Teoretická část obsahuje úvod do problematiky interpersonálních vztahů na pracovišti včetně jednotlivých faktorů, které je ovlivňují. Následně je v této části popsáno perioperační prostředí, role jednotlivých členů týmu na operačním sále a jejich organizace práce. V praktické části byla využita kvalitativní metoda průzkumu založená na polostrukturovaných rozhovorech s osmi perioperačními sestrami ze státního a soukromého sektoru. Výběr respondentů probíhal záměrně a kritériem byla jejich aktivní činnost na centrálních operačních sálech v této pozici. Data byla analyzována pomocí otevřeného kódování a následné kategorizace. Výsledky práce ukázaly, že klíčovým faktorem pro spokojenost sester na pracovišti je kvalitní týmová spolupráce a vzájemná podpora mezi kolegy. Za pozitivní vnímaly sestry prostředí s jasnou komunikací, důvěrou a prostor pro profesní růst. Naopak negativně byly hodnoceny stresové situace, hierarchické vztahy, nedostatečná podpora od vedení a fluktuace zaměstnanců. Z rozhovorů rovněž vyplynulo, že pokud by interpersonální vztahy na pracovišti nebyly uspokojivé, většina respondentek by o změně pracoviště uvažovala. Závěrem práce je doporučení posílit formální i neformální podporu mezi kolegy, zlepšit komunikaci v týmu a zajistit lepší začlenění nových pracovníků. Výsledky práce mohou sloužit jako podklad pro optimalizaci mezilidských vztahů a celkového pracovního klimatu na pracovišti operačních sálů.
Interpersonal relationships in perioperative care
Keywords: interpersonální vztahy; perioperační péče; týmová spolupráce; perioperační sestry; komunikace; interpersonal relationships; perioperative care; teamwork; perioperative nurses; communication