Syntéza a charakterizace pigmentů typu CaSnO3 - Stibral, Jiří (Univerzita Pardubice, 2024)
Cílem této práce je v první části poskytnou čtenáři literární rešerši na téma barevných pigmentů obsahujících cín, dále je pak věnována zvláštní pozornost perovskitovým sloučeninám, jejich struktuře, vlastnostem a možnému využití. Část experimentální je pak zaměřena na syntézu nových pigmentů na bázi CaSn1-xMxO3, kde x=0,1; 0,2 a M=Fe, Mn, Co, Ni celkem třemi různými metodami. Kapitola výsledky a diskuze shrnuje zjištění nabytá touto prací. Porovnává tři rozdílné postupy přípravy, stejně jako různé teploty výpalu z hlediska fázového složení, barevnosti a velikosti částic.
Synthesis and charakterization of CaSnO3 type pigments
Keywords: anorganický pigment; cíničitan; perovskit.; inorganic pigment; stannate; perovskite