Anaerobní střevní bakterie a jejich význam - Padevětová, Žaneta (Univerzita Pardubice, 2020)
Tato bakalářská práce v první části obsahuje základní charakteristiku významných striktně anaerobních bakteriálních rodů vyskytujících se ve střevě s uvedením jejich biochemických vlastností, výskytu, faktorů patogenity, mikroskopických charakteristik a kultivačních možností. V další části popisuje vývoj střevní mikrobioty v průběhu ontogeneze člověka a její význam ve zdravém střevě i možnost působení negativního. V rámci střevních onemocnění je důležitá prevence a léčba, která je uvedena ve třetí kapitole spolu s laboratorní diagnostikou.
Anaerobic intestinal bacteria and their importance
Keywords: střevo; střevní mikrobiota; anaerobní bakterie; střevní onemocnění; intestine; intestinal microbiota; anaerobic bacteria; intestinal disease