Specifická ošetřovatelská péče o pacienty s cévními katétry (PICC, PORT, MIDLINE) u pacientů v intenzivní péči - Vnučková, Veronika (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou ošetřovatelské péče žilních vstupů PICC, PORT a MIDLINE. Teoretická část práce popisuje jednotlivé typy katétrů, jejich indikace, kontraindikace, komplikace a doporučené postupy ošetřování. Výzkumná část se věnuje popisu metodiky, analýze výsledků zúčastněného pozorování hodnoceného dle check-listu. Pro tuto diplomovou práci byla zvolena kvantitativní metoda výzkumu. Sběr dat probíhal formou zúčastněného pozorování a data byla zaznamenávána do check-listu, která byla následně analyzována a vyhodnocena, jak slovně, tak tabulkou a grafem. Cílem bylo zjistit míry dodržování těchto postupů v klinické praxi. Výsledky ukazují, že většina výkonů je prováděna správně, přesto byly zaznamenány nedostatky. Tyto nedostatky byly v oblastech dodržování hygienické dezinfekce rukou, dezinfekce katétrů, aseptických a bariérových postupů při manipulaci s katétry. Práce navrhuje doporučení ke zlepšení praxe a zdůrazňuje význam pravidelného vzdělávání zdravotnického personálu. Výstupem této diplomové práce je návrh standardu ošetřovatelské péče.
Specific nursing care for patients with vascular catheters (PICC, PORT, MIDLINE) in intensive care patients
Keywords: centrální žilní katétry; intravenózní porty; komplikace; MIDLINE katétr; ošetřovatelská péče; prevence; periferně zavedený centrální žilní katétr (PICC); central venous catheter; PICC catheter; MIDLINE catheter; intravenous port; nursing care; complications; prevention