Moje cesta ke smrti - Hladká, Michaela (Univerzita Pardubice, 2014)
Předkládaná práce se zabývá tématem umírání a smrti, a to zejména (byť ne výlučně) prizmatem angažované antropologie v Hospici Dobrého Pastýře. Kvalitativní empirický výzkum se zaměřuje na aktéry, kteří pracují v hospici, ale i na lidi mimo něj, kteří mají s umíráním či smrtí osobní nebo zprostředkovanou zkušenost. Práce se věnuje historickému vývoji a proměnám postojů k umírání a smrti i její tabuizaci v moderní společnosti. Hlavní korpus práce je vystavěn na vnímání umírání a smrti u konkrétních dotazovaných. Klíčovou metodou je zúčastněné pozorování a interview.
My path towards the death
Keywords: smrt; umírání; hospic; paliativní péče; dobrovolníci; death; dying; hospice; palliative Care; volunteers