Češi v Plovdivu - Minčev, Emil (Univerzita Pardubice, 2013)
Tato diplomová práce se zaměřuje na Čechy v Plovdivu, a to hlavně na část jejich života, který strávili v tomto bulharském městě od konce 19. století až do roku 1944. První kapitola se věnuje dějinám města Plovdivu, druhá kapitola je o českých učitelích, třetí kapitola je o českých hudebnících, čtvrtá kapitola je o českých architektech, umělcích a fotografech, pátá kapitola se věnuje českým prokurátorům, šestá - českým podnikatelům. Cílem této diplomové práce je podat informaci o životě každého z Čechů, kteří v Plovdivu žili a pracovali jako například učitelé bratři Škorpilové, hudebník Anton Tajner, malíř Jan Mrkvička, architekt Josef Schnitter, prokurátor kníže Rudolf Thurn-Taxis, podnikatel Ladislav Vaněk a mnoho dalších.
Czechs in Plovdiv
Keywords: Češi v Plovdivu; Bulharsko; Plovdiv; 19. století; Ludvík, Lukáš; Dobruský, Václav; Škorpil; Splitek, František; Šourek, Antonín; Söhnlerová, Franciska; Chyteva, Bohdana; Dušek, Josef; Tajner, Anton; Mrkvička, Jan; Schnitter, Josef; Velebný, Václav; Thurn-Taxis, Rudolf; Bernkopf, Antonín; Chytil, František; Vaněk, Ladislav; Putík, Josef; Czechs in Plovdiv; Plovdiv; Bulgaria; 19. century