Ženské hroby z 2. století a počátku 3. století n. l. v Čechách a na Moravě - Janovská, Nikola (Univerzita Pardubice, 2018)
Bakalářská práce se zabývá pohřebním ritem ženských hrobů v Čechách a na Moravě v době římské, konkrétně v 2. století a na počátku 3. století n. l. Zaměřuje se na typy pohřbů a hrobové výbavy. Zvláštní pozornost je věnována antropologickým analýzám. Cílem práce je na základě dat získaných z vydaných publikací zhotovení databáze, z níž by bylo možné vysledovat možné vzájemné vztahy mezi hrobovou výbavou a věkem zemřelých žen. Analýze jsou podrobena zejména pohřebiště ve Velkých Hostěrádkách, Šitbořicích a Lužci n. Vltavou.
Female Graves from the 2nd Century and the Beginning of the 3rd Century AD in Bohemia and Moravia
Keywords: doba římská; pohřby; ženské hroby; hrobová výbava; antropologie; Roman Period; burials; female graves; grave goods; anthropology