Mezinárodní aspekty daňového plánování podniků - Jedlička, Vít (Univerzita Pardubice, 2019)
Tato disertační práce se zabývá problematikou mezinárodního daňového plánování a jeho využíváním v rámci managementu podniku. Analýza současného stavu poznání identifikuje tři základní způsoby daňového plánování: využití půjček a úroků, nehmotných aktiv a licenčních poplatků, transferových plateb. Pro mezinárodní daňové plánování jsou klíčové daňové ráje. V rámci této disertační práce jsou vymezeny daňové ráje v rámci Evropské unie, kterými jsou: Lucembursko, Nizozemsko, Irsko, Kypr a Malta. Dále pak je vytvořen model daňové zátěže a její determinanty z pohledu dceřiných společností vlastněných ze zahraničí. Tento model analyzuje české společnosti vlastněné matkami z ostatních zemí Evropské unie a jako hlavní determinanty byly zjištěny: ziskovost, podíl zásob na celkovém majetku a příslušnost k finančnímu sektoru.
International Aspects of Business' Tax Planning
Keywords: daňové plánování; daňové ráje; panelová data; regrese; tax planning; tax havens; panel data; regression