Podpora z fondů Evropské unie pro cukrovary v Česku (Financování rozvoje z evropských fondů a možnosti podpory v programovém období 2021+) - Košťálová, Jana; Doskocil, Radek; Smolikova, Lenka; Lacko, Branislav (Výzkumný ústav cukrovarnický, 2023)
Zdroje, které byly k dispozici v minulých programových obdobích (PO) a budou k dispozici v začínajícím PO 2021–2027 z evropských fondů, jsou zajímavým zdrojem financování rozvojových aktivit cukrovarů zaměřených zejména na posun k udržitelnosti, digitalizaci, zavádění nejnovějších technologií, snižování energetické náročnosti a zlepšení podmínek pro zaměstnance. České cukrovary využily tuto možnost jak v PO 2017–2013, tak v PO 2014–2020 a jejich zapojení mělo zvyšující se tendenci. V nadcházejícím PO 2021–2027 budou mít možnost získat další podporu zejména z OP TAK a Zaměstnanost+. V současnosti je možné využít i výzev Národního plánu obnovy a je v zájmu cukrovarů se zorientovat i v možnostech podpory prostřednictvím integrovaných teritoriálních investic či přímo z programů na evropské úrovni. Důležité je nejen se seznámit s nabídkou programů a pravidly čerpání, ale také nepodcenit dovednost v oblasti projektového řízení, neboť to může významně přispět k úspěšnosti při podání žádosti i samotné realizaci projektů.
Support from European Union Resources for Sugar Companies in Czechia (Funding Development from European Funds and Opportunities for Support in Programming Period 2021+)
Keywords: cukrovary; evropské fondy; programové období; operační programy; projektové řízení; Česká republika; sugar companies; European funds; programming period; operational programs; project management; Czech Republic