Peripartální kardiomyopatie – soubor tří kazuistik z jednoho pracoviště v průběhu jednoho kalendářního roku - Lísová, Hana; Gloserová, Petra; Vítek, Jiří; Hensel, Germund; Košťál, Milan; Kacerovský, Marian (My University, 2021)
Úvod: Peripartální kardiomyopatie je potencionálně život ohrožující onemocnění, které se manifestuje na konci gravidity či v průběhu šestinedělí srdečním selháním u pacientky. Jedná se o vzácné onemocnění, jehož incidence se liší v souvislosti na geografických, socioekonomických a genetických faktorech. Patofyziologie peripartální kardiomyopatie není dosud přesně objasněna. Terapie je zatím pouze symptomatická. Předpokladem úspěšné léčby je multioborová spolupráce a centralizace pacientek do odborných center. Cíl práce: Popsat tři případy peripartální kardiomyopatie s rozdílným průběhem Typ studie: kazuistika Název a sídlo pracoviště: Porodnicko-gynekologická klinika Pardubické nemocnice, Pardubice Metodika: Vlastní pozorování
Peripartum cardiomyopathy – a set of three case reports from one department during one calendar year
Keywords: těhotenství; srdeční selhání; ejekční frakce levé komory; pregnancy; hearth failure; left ventricular ejection fraction