Citlivost výbušnin k elektrostatické jiskře - Kamenský, Zdeněk (Univerzita Pardubice, 1995)
Cílem práce bylo ve spolupráci se Zbrojovkou INDET a.s. sestavit přístroj na měření citlivosti výbušnin k elektrostatické jiskře. Vypracovat metodiku měření a pomocí tohoto přístroje stanovit citlivosti k elektrostatické jiskře pro některé výbušniny. Teoretická část je věnována možnostem vzniku elektrostatického náboje a následného vybití ve formě jiskry. Též je zde uveden stručný popis některých měření citlivostí k jiskře a možné vlivy ovlivňující tyto přístroje. Praktická část se zabývá problémy při konstrukci a zprovozňování přístroje. Dále pak popisem a osvětlením metodiky měření. Na závěr jsou uvedeny naměřené hodnoty. Bylo potvrzeno,že citlivost k elektrostatické jiskře je úměrná kyslíkové bilanci. Dále byly porovnány tyto citlivosti s citlivostí k rázu. Následně pak s aktivačními energiemi tepelného rozkladu a s rychlostními konstantami tepelného rozkladu. Nejzajímavěji se však jevil vztah citlivosti k elektrostatické jiskře a chemickému posuvu uhlíku 13C a dusíku 15N.
Keywords: výbušniny; elektrostatická jiskra; výbušiny; citlivost; kyslíková bilance; aktivační impuls