Zranitelnost druhého jako výpověď o vlastní konečnosti - Melicharová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2012)
Tato práce se zaměřuje na filosofii Emmanuela Lévinase s důrazem na její etický aspekt a srovnává ji s fundamentální ontologií Martina Heideggera. Jako základ tohoto porovnání byla zvolena Lévinasova díla Totalita a nekonečno a Autrement qu ́être ou au - delà de l ́essence, ve kterém již autor usiluje o úplné vymezení se vůči ontologii a Heideggerovo dílo Bytí a čas.
Vulnerability of the second human being as a testimony of one´s own finiteness
Keywords: Emmanuel Lévinas; Martin Heidegger; tvář druhého; pobyt; odpovědnost; zranitelnost; face of the other; dasein; responsibility; vulnerability