Kdo je tady Bastard? - Šafářová, Martina (Univerzita Pardubice, 2015)
Cílem práce je zjistit, jaké měl film Bastardi dopady na životy neherců, Romů, z broumovské školy, a jaký vliv potom měl na interetnické vztahy na Broumovsku. Práce zachycuje okolnosti vzniku filmu, průběh natáčení a dobu poté, co se film dostal na veřejnost. Prostřednictvím analýzy filmu a rozhovorů práce zachycuje způsoby, jakými dochází k prohlubování marginalizace a mediální stigmatizace Romů, v konkrétním kontextu, a snaží se přijít na způsoby, které by zabraňovaly stigmatizaci, nebo alespoň částečně omezovaly vliv mediálně vytvářených stereotypů.
Who´s the Bastard in here?
Keywords: Roma; media; stigmatization; films; case studies; Romové; média; stigmatizace; filmy; případové studie