Restaurování části nástěnné malby na jihovýchodní stěně prostoru zvaného "Soudnice" na zámku Jindřichův Hradec - Lašková, Patrícia (Univerzita Pardubice, 2020)
Bakalářská práce se v první části zabývá sumarizací archiválií, týkajících se historického vývoje tzv. Soudnice, která se nachází v horním patře Červené věže Jindřichohradeckého hradu a zámku, a pravděpodobně původně sloužila jako hodovní síň pro vážené hosty. Jedná se o historii objektu do doby, kdy začali v prostoru Soudnice probíhat restaurátorské zásahy, kterými se zabývá souběžně vznikající bakalářská práce Víta Svobody. Jejich stručné shrnutí se nachází v druhé části práce. Ta se dále zabývá restaurováním části malířské výzdoby Soudnice, které vznik je datován kolem počátku 16. století. Autorství této výzdoby je neznámé. Zdejší malby prošly několika restaurátorskými zásahy, které měly na malby spíše negativní vliv.
Restoration of a part of the mural on the southeast wall of the area called "Soudnice" at Jindřichův Hradec Castle
Keywords: Soudnice; Malá hodovní síň; Červená věž; Menhartka; černá kuchyně; nástěnná malba; mastná tempera; restaurování; Soudnice; Red tower; Menhartka; black kitchen; wall painting; oil tempera; restoration