Odstranění nesteroidních antirevmatik z povrchových a odpadních vod pomocí heterogenní fotokatalýzy - Trousil, Vojtěch; Blažková, Zuzana; Machalický, Oldřich; Palarčík, Jiří; Cakl, Jiří (Vodní zdroje Ekomonitor, spol. s r.o., 2016)
Tato práce se zabývá degradací diklofenaku a naproxenu pomocí heterogenní fotokatalýzy. Použitá metoda se řadí mezi Pokročilé oxidační procesy (AOP’s), využívající k degradaci polutantu hydroxylového radikálu (HO·). Ten vzniká po ozáření katalyzátoru TiO2 UV zářením. Léčiva byla odstraňována ve dvou typech vod: povrchové říční a odpadní vody z nátoku čistírny odpadních vod Pardubice-Semtín. Při koncentraci katalyzátoru 0,5 g/l a použití vlnové délky 365 nm bylo odstraněno přes 80 % a 60 % diklofenaku a naproxenu z povrchové vody. U vzorků vod z čistírny odpadních vod nastala nižší konverze díky přítomnosti velkého množství organických látek v odpadní vodě. K analýze vzorků byla použita prekoncentrační metoda extrakce tuhou fází spolu s vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií.
Removal Of Naproxen And Diclofenac From Surface And Waste Waters By Heterogeneous Photocatalysis
Keywords: diclofenak; naproxen; heterogenní fotokatalýza; odpadní vody; Naproxen; Diclofenac; heterogeneous photocatalysis; waste water