Diplomované porodní báby a asistentky: Absolventky pražské babické školy od poloviny 19. století do 20. let 20. století - Pýchová, Jana (Univerzita Pardubice, 2025)
Práce se zabývá životem a činností absolventek pražské babické školy z období od poloviny 19. století do 20. let 20. století. Cílem je přiblížit prostřednictvím metody kolektivní biografie skupinu žen, které prošly pražskou babickou školou, a zmapovat jejich místo v měnícím se porodnickém systému. Práce se zaměřuje nejen na vzdělávání, ale i na motivace ke studiu, podmínky výkonu profese, vykonávanou praxi, místa působnosti či zapojení do spolkové činnosti. Výzkum vychází z metodologického rámce genderové historie a využívá metodu kolektivní biografie, která umožňuje identifikovat společné rysy v životních drahách absolventek této školy. Hlavním pramenným základem je Databáze porodních babiček vzniklá v rámci výzkumného projektu Univerzity Pardubice, doplněná dobovou odbornou literaturou, legislativními prameny, učebnicemi a periodiky. Výzkum se zaměřuje nejen na motivace ke studiu a charakteristiku jednotlivých žen, ale také na každodenní praxi, pracovní podmínky, rozložení působišť a zapojení do profesního života skrze spolky a odborné sjezdy. Absolventky pražské babické školy jsou nahlíženy jako významná součást zdravotnického systému dané doby, jejich role však byla postupně oslabována rostoucí dominancí lékařského stavu a institucionalizací porodní péče.
Certified midwives: Graduates of the Prague Midwifery School from the mid-19th century to the 1920s
Keywords: porodnictví; porodní báby; porodní asistentky; historie babictví; pražská babická škola; vzdělávání žen; 19. století; 20. století; české země 19.-20. století; midwifery; midwives; history of midwifery; midwifery school of Prague; women's education; 19th century; 20th century; Czech lands in the 19th and 20th centuries