Místo R. Starka v současné sociologii náboženství - Malík, Ondřej (Univerzita Pardubice, 2010)
Tématem této práce je Rodney Stark - významná osobnost současné sociologie náboženství. Práce popisuje vývoj jeho teoretického přístupu od spolupráce s Ch. Y. Glockem po aplikaci teorie racionální volby v sociologii náboženství, kterou provedl s W. S. Bainbridgem. V samostatné kapitole je popsáno i východisko této teorie v oborech ekonomie a psychologie. Následně je Starkovo použití teorie ilustrováno na jeho typologii nových náboženských hnutí a interpretaci vývoje náboženství obecně. Konkrétně je pak zmíněn Starkův výklad vývoje křesťanství a Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů - takzvaných mormonů. Jedna z kapitol se věnuje působení R. Starka jako intelektuála angažovaného v otázce religiozity vědců a problematiky darwinismu, stejně jako jeho osobnímu postoji k náboženství. Samostatná kapitola je věnována také diskusi o Starkově teorii (a teorii racionální volby obecně) v odborné literatuře.
Position of Rodney Stark in contemporary sociology of religion
Keywords: Rodney Stark; sociologie náboženství; teorie racionální volby; nová náboženská hnutí; sociology of religion; rational choice theory; new religious movements