Testování netoxických chemických stabilizátorů bezdýmných prachů a vývoj nové metody pro analýzu bezdýmných prachů - Fryš, Ondřej (Univerzita Pardubice, 2013)
Předkládaná disertační práce je věnována testování netoxických chemických stabilizátorů bezdýmných prachů na bázi epoxidovaných olejů, ale také vývoji metody pro analýzu bezdýmných prachů založené na využití spojení plynové chromatografie a hmotnostní spektrometrie (GC/MS). V teoretické části je rozebrána problematika bezdýmných prachů s důrazem na chemickou stabilitu a analytické metody umožňující jejich analýzu. V experimentální části jsou zpracovány výsledky různých zkoušek chemické stálosti, výsledky jednotlivých analýz a postup vývoje GC/MS metody. Veškeré výsledky jsou dále podrobně diskutovány včetně závěrů z nich vyplývajících.
Testing of non-toxic chemical stabilizers of propellants and development of new method for propellant analysis
Keywords: bezdýmné prachy; chemické stabilizátory; epoxidované oleje; zkoušky chemické stálosti; plynová chromatografie/hmotnostní spektrometrie; validace; propellants; chemical stabilizers; epoxidized oils; chemical stability tests; gas chromatography/mass spectrometry; validation procedure