Kolektivizace na Chotěbořsku v 50. letech a proces s Františkem Mojžíšem - Kreuzmann, Štěpán (Univerzita Pardubice, 2016)
Tato diplomová práce se zabývá osudem Františka Mojžíše a dalších účastníků, kteří se zúčastnili protikomunistického odboje v Československu na počátku 50. let. Většina členů skupiny kolen F. Mojžíše byla zemědělci, kteří se nemohli spokojit s vývojem kolektivizace zemědělství. Vývoj kolektivizace sleduji v chotěbořském okresu v průběhu padesátých let na příkladu v Habrech, kde se odehrál i soudní proces s F. Mojžíše a spol..
Collectivization in the Chotěboř Region in 1950s and Trial with František Mojžíš
Keywords: třetí odboj; procesy; kolektivizace; 50. léta; Chotěbořsko; komunismus; kulak; zemědělství; third resistence; processes; collectivization; 50s; Chotěboř region; communism; agriculture