Usídlení Slovanů ve východoalpském prostoru v 6.-8. století - Bartůněk, Daniel (Univerzita Pardubice, 2020)
Cílem práce bylo popsat na základě pramenů a sekundární literatury proces osídlení Slovinska a Rakouska. Práce je sestavená chronologicky a všímá si kontinuity a diskontinuity s předchozím osídlením. Další kapitoly zachycují vztahy Slovanů, Avarů, Franků a Langobardů a zachycují jejich vliv na tyto oblasti.
The Settlement of the Slavs in the East Alps Area from the 6th to the 8th Century
Keywords: etnogeneze; Slované; osídlení; Slovinsko; historie; ethnogenesis; Slavs; settlement; Slovenia; history