Rodinné podnikání v České republice - Schwabová, Kristýna (Univerzita Pardubice, 2023)
Diplomová práce se zabývá problematikou rodinného podnikání v České republice. V teoretické části jsou vymezeny základní pojmy spojené s rodinným podnikáním. Následně jsou definovány rodinné podniky a zmíněna jejich historie v České republice i v zahraničí. Dále jsou popsána specifika rodinných podniků, významná část je věnována přednostem a mezím rodinného podnikání. Teoretickou část zakončují definice rodinného podnikání ve vybraných zemích. V následující praktické části je představena konkrétní rodinná firma, na které je provedena finanční a strategická analýza. Na základě informací z předešlých kapitol je v závěru práce zpracován podnikatelský plán pro další rozvoj rodinné firmy.
Family business in the Czech Republic
Keywords: rodinné podnikání; specifika rodinného podnikání; Porterova analýza pěti sil; SWOT analýza; podnikatelský plán; family business; specifics of family business; Porter's five forces analysis; SWOT analysis; business plan