Bílé pigmenty pro aplikace v polymerních a medicinálních materiálech - Valchová, Michaela (Univerzita Pardubice, 2016)
SOUHRN Tato bakalářská práce pojednává především o bílých pigmentech a pro ucelení pohledu na anorganické pigmenty i o významných barevných pigmentech. V první části je práce věnována historickému vývoji a užívání pigmentů. Další část je věnována vlastnostem pigmentů. Zde jsou popsané fyzikálně-optické vlastnosti (krycí schopnost, velikost a tvar částic a index lomu). Dále jsou zde popsané chemické vlastnosti. Text také obsahuje informace o toxicitě pigmentů. Třetí část je věnována vlastnostem pigmentů, které jsou rozděleny podle barev. Zde jsou uvedeny způsoby získávání a výroby, chemické složení a užívání jednotlivých pigmentů. Následně jsou v textu uvedeny chemické vlastnosti, jako odolnost vůči kyselinám a zásadám, světlostálost a krycí schopnost. Celkem bylo analyzováno 6 bílých pigmentů, pro každý pigment bylo zvoleno 5 OKP (mino TiO2 P25). Pro přípravu nátěrových hmot byla použita alkydová pryskyřice. Na nátěrových hmotách byly testovány fyzikálně-mechanické zkoušky a zrychlené korozní zkoušky.
White Pigments for Applications in Polymeric and Medical Materials
Keywords: bílé pigmenty; barevné pigmenty; minerální pigmenty; antikorozní účinky; white pigments; color pigments; mineral pigments; corrosion effects