Antikorozní účinnost ochranných organických povlaků s vysokým obsahem kovového zinku - Procházková, Dita (Univerzita Pardubice, 2014)
Tato diplomová práce se zabývá náhradou určité části obsahu kovového zinku anorganickými i organickými pigmenty v ochranných organických povlacích. Kovový zinek byl v nátěrovém filmu z části nahrazen vodivými polymery polyanilinem a polypyrrolem, materiály na bázi chalkogenidů GexSe100-x(x = 20, 30 a 40), ZnSe, ZnS a kovovým Mg. U všech pigmentů byly stanoveny fyzikálně-mechanické vlastnosti. Nátěrové hmoty byly hodnoceny z hlediska fyzikálně-mechanických vlastností a z hlediska zrychlených korozních zkoušek (v atmosféře kondenzované vlhkosti, v atmosféře SOa v atmosféře kondenzované vlhkosti s NaCl). Získané výsledky byly zpracovány dostupnými metodami a v páté kapitole byly diskutovány.
Corrosion protective efficiencyof organic coatings with a high content of zinc metal
Keywords: zinkový prach; objemová koncentrace pigmentu; korozní projevy; korozní odolnost; fyzikálně-mechanická odolnost; zinc dust; volume concentration of pigment; PVC; sings of corrosion; corrosive resistence; physico-mechanical resistence