Vliv jednání sester na celkové hodnocení kvality zdravotní péče pacienty - Mařanová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2012)
Diplomová práce se zaměřuje na téma "Jednání sester a jeho vliv na celkové hodnocení kvality zdravotní péče pacienty". Práce je rozdělena na část teoretickou, která vysvětluje pojmy, kvality zdravotní péče u nás i v zahraničí, metody hodnocení kvality zdravotní péče a spokojenost klienta/pacienta. Druhá část práce je výzkumná, hlavním předmětem výzkumu diplomové práce bylo zjištění vlivu jednání a chování sester na celkové hodnocení kvality péče klientem/pacientem. Tato spokojenost s jednáním sester a spokojenost s celkovou kvalitou péče byla zjišťována dotazníkovou metodou v souboru 68 respondentů. Pro zpracování dotazníku bylo využito popisné statistiky. Testováním vybraných hypotéz byla zjištěna statisticky významná souvislost mezi spokojeností s jednáním a chováním sester a hodnocením celkové kvality péče pacientem. Z šetření také vyplynuly souvislosti mezi schopností sestry pacienta povzbudit a hodnocením celkové kvality péče. Nepotvrdily se hypotézy o rozdílu hodnocení celkové spokojenosti pacientů v akreditovaném a neakreditovaném zařízení.
Influence of the behaviour of nurses on general health care quality assessment by patients
Keywords: kvalita; zdravotní péče; zdravotní sestry; zdravotnická zařízení; pacienti; spokojenost; quality; health care; nurses; health care providers; patients; satisfaction