Porovnání možností cestovního ruchu vybraných regionů ČR - Růžička, Pavel (Univerzita Pardubice, 2007)
Diplomová práce se zabývá porovnáním možností cestovního ruchu v Pardubickém a Jihomoravském kraji. Pomocí srovnávacích metod Data Miningu a dekompozicí časových řad jsou porovnány ukazatele cestovního ruchu a objekty kulturního a sportovního vyžití mezi těmito kraji a Českou republikou. V této práci jsou popsány základní druhy a formy cestovního ruchu, faktory ovlivňující cestovní ruch, ekonomika cestovního ruchu a vliv cestovního ruchu na životní prostředí. Jsou zde charakterizovány strategické dokumenty pro podporu rozvoje cestovního ruchu jak v České republice tak v Pardubickém a Jihomoravském kraji. Je zde popsána metoda dekompozice časových řad, lineární regrese a shlukovací metoda K-means, které jsou aplikovány na příkladech.
The comparison of possibilities tourist trade in choosen regions of Czech Republic
Keywords: Tourist trade; Cluster Analysis; chronological sequences; moving average; regions; Cestovní ruch; Data Mining; shlukové analýzy; časové řady; klouzavé průměry; kraje