Push-pull deriváty pyrazinu s kotvící skupinou pro TiO2 - Pozděna, Petr (Univerzita Pardubice, 2017)
Práce je věnována studiu a syntéze organických push-pull chromoforů na bázi pyrazinu s vhodnou kotvící skupinou pro TiO2. V teoretické části práce je vymezen pojem chromofor, jeho důležité části a využití. Dále se teoretická část zabývá barvivem senzitizovanými solárními články, jejich účinností a využitím. V experimentální části práce pojednává o přípravě dvou chromoforů na bázi dikyanpyrazinové jednotky, pro které jsou uvedeny možnosti hydrolýzy na příslušné karboxylové kyseliny. Čistota připravených sloučenin byla ověřena pomocí bodu tání, hmotnostní spektrometrie ve vysokém rozlišení, 1H a 13C NMR spektroskopie. Základní optické vlastnosti cílových molekul byly studovány pomocí UV VIS spektrometrie.
Push-Pull Pyrazine Derivatives Bearing Anchoring Group for TiO2
Keywords: pyrazin; chromofor; push pull; solární článek; kotvící skupina; TiO2; barvivem senzitizovaný solární článek; hydrolýza.; pyrazine; chromophore; push pull; solar cell; anchoring group; TiO2; dye sensitized solar cell; hydrolysis.