Dějiny drobného peněžnictví na Rychnovsku 1863-1918 - Horáková, Zuzana (Univerzita Pardubice, 2011)
Tématem předložené diplomové práce je drobné peněžnictví na Rychnovsku 1863-1918. Práce je rozdělena do několika částí. První dvě části vycházejí z literatury. První se věnuje drobnému peněžnictví ve sledovaném období v českých zemích. Tato část také popisuje jednotlivé typy peněžních ústavů, které jsou představiteli drobného peněžnictví. Druhá část vymezuje Rychnovsko a stručně jej charakterizuje v dané době. Pak následuje stěžejní část práce, která se již zabývá konkrétními peněžními ústavy existujícími na Rychnovsku ve sledovaném období. Tato část vychází převážně z pramenů uložených ve Státním okresním archivu v Rychnově nad Kněžnou. V této kapitole je popsáno fungování a vývoj jednotlivých ústavů ve sledovaném období. Tato kapitola se také pokouší zachytit vztahy mezi jednotlivými ústavy. Práce je zakončena závěrem, který shrnuje výsledky vyplývající z bádání.
Small banking in the region of Rychnov nad Kněžnou 1863-1918
Keywords: drobné peněžnictví; kampeličky; záložny; spořitelny; Rychnovsko; 19. století; 20. století; small banking; small banks; credit banks; savings banks; the region of Rychnov; 19th century; 20th century