Vliv bílkovin extracelulární matrix a paclitaxelu na dělení nádorových buněk - Jeličová, Marcela (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato práce se zabývá vlivem bílkovin extracelulární matrix a cytostatik na dělení nádorových buněk, konkrétně epitelových buněk karcinomu prsu MCF-7. V teoretické části je přiblížen vznik a vlastnosti nádorů, charakteristika a změny základních procesů nádorových buněk a hlavně složení a funkce jejich mikroprostředí. Dále je popsána rakovina prsu, její diagnostika a léčba, základní rozdělení chemoterapeutik a mechanismus účinku paklitaxelu. Nechybí ani zmínka o výzkumu nádorů a o práci s buněčnými kulturami. Ve výzkumné části byla sledována reakce buněk na jejich kultivační prostředí po ovlivnění paklitaxelem a po přidání plazmy.
The influence of extracellular matrix proteins and paclitaxel on the proliferation of cancer cells
Keywords: Cancer cell; extracellular matrix; breast cancer; MCF-7; paclitaxel; collagen; fibrin; nádorová buňka; extracelulární matrix; nádor prsu; paklitaxel; kolagen