Modrotisk - Kravcova, Veronika (Univerzita Pardubice, 2018)
Táto diplomová práca popisuje problematiku modrotlače a v krátkosti ostatné techniky umeleckej a úžitkovej úpravy textílií. Pri technike modrotlače sa vzor vytvára rezervou, ktorá sa nanáša na textíliu. Klasicky sa rezerva nanáša pomocou drevených foriem, avšak tento spôsob je zdĺhavý a náročný. Pre zjednodušenie tohto procesu sa skúmali 2 spôsoby nanášania rezervy - flexotlač a sieťotlač s použitím rôznych druhov sít. Pre vyhodnotenie kvality nanesenia rezervy týmito technikami, bol vytvorený testovací obrazec, ktorý sa testoval na piatich druhoch textílií a vyhodnotí sa vizuálne. Po zaschnutí rezervy, sa vzorky farbili vo farbiacom roztoku a následne sa podrobili rôznym testom. Po zistení hodnôt L*a*b* jednotlivých vzoriek sa vytvorila simulácia pomocou digitálnej tlačiarne. Aj vzorky vytvorené digitálnou tlačou sa podrobili rovnakým testom ako modrotlačové vzorky a zistené výsledky sa vyhodnotili a navzájom porovnali. Po vykonaní testov sa hodnotila farbostálosť vzoriek.
Indigo printing
Keywords: modrotlač; flexotlač; siet'otlač; simulácia digitálnou tlačou; blueprint; flexo printing; screen printing; digital printing simulation