Stanovení ethylkarbamátu v alkoholických nápojích pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie - Šantrůčková, Veronika (Univerzita Pardubice, 2022)
Diplomová práce se zabývá analýzou ethylkarbamátu ve fermentovaných potravinářských výrobcích, zejména v destilovaných alkoholických nápojích vyrobených z peckového ovoce. Teoretická část je věnována toxicitě, mechanismu vzniku, možnostem snížení tvorby ethylkarbamátu a analytickým metodám vedoucích k jeho stanovení v reálných vzorcích. Experimentální část je pak zaměřena na optimalizaci předkolonové derivatizace ethylkarbamátu pomocí činidla 9-xanthydrol a optimalizaci separace připraveného derivátu kapalinovou chromatografií v systému s obrácenými fázemi a fluorescenčním detektorem. Optimalizovaná metoda byla rovněž validována a následně aplikována na 50 vzorků.
Determination of ethyl carbamate in alcoholic beverages using high-performance liquid chromatography
Keywords: ethylkarbamát; 9-xanthydrol; derivatizace; vysokoúčinná kapalinová chromatografie; alkoholické nápoje; ethyl carbamate; 9-xanthydrol; derivatization; high-performance liquid chromatography; alcoholic beverages