Současná role myslivecké komunity v městysu Velký Vřešťov - Andrlová, Tereza (Univerzita Pardubice, 2022)
Studentka se ve své závěrečné práci zaměřila na mysliveckou komunitu v městysu Velký Vřešťov ze sociálně antropologické perspektivy. Popisuje činnost mysliveckého sdružení v kontextu lokální společnosti. Věnuje se také mysliveckým tradicím a zvykům jako součásti venkovské kultury a identity. Cílem práce je popsat činnost myslivců v kontextu současné venkovské společnosti. Zjistit motivaci, která venkovské myslivce k jejich zájmové činnosti přivedla. Během výzkumu studentka použila kvalitativní metody, jako jsou polo-strukturované rozhovory, ale především zúčastněné pozorování myslivců při jejich činnosti, studium archivů či médií a audiovizuální snímek. Z hlediska teoretického zakotvení studentka vychází z antropologie venkova, myslivosti na venkově a myslivosti z hlediska sociálních věd.
The Current Role of the Hunting Community in the Velký Vřešťov
Keywords: myslivost; myslivecký spolek Jedlina; Velký Vřešťov; myslivecké tradice a zvyky; venkovská kultura.; hunting; hunting association Jedlina; Velký Vřešťov; hunting traditions and customs; rural culture.