Specifika ošetřovatelské péče vybraných minoritních skupin v Pardubickém kraji dle modelu kulturních kompetencí - Škorničková, Zuzana; Moravcová, Markéta (My University, 2018)
Cíl: Zjistit kulturní specifika u příslušníků vybraných minoritních skupin - Romové, Vietnamci, a vyznavači islámu. Východiska: Existují nástroje, které mohou péči o klienty odlišných minoritních skupin usnadnit, a to multikulturní/transkulturní ošetřovatelské modely či ošetřovatelské dokumentace. Metodika: Byly provedeny polostrukturované rozhovory, které probíhaly ve zdravotnických zařízeních Pardubického kraje v období červenec 2016 až květen 2017 během hospitalizace dotazovaných. Respondenty byli i příslušníci minoritních skupin, kteří byli ze zdravotnického zařízení propuštěni a byli do jednoho měsíce po dimisi. Výzkumného šetření se zúčastnili za romskou minoritu 2 muži a 3 ženy, v minoritě vyznávající islám byli 2 muži a 2 ženy a 3 vietnamské ženy. Otázky do polostrukturovaného rozhovoru byly sestaveny na základě obsahu jednotlivých domén Modelu kulturních kompetencí Larryho D. Purnella. Rozhovory byly nahrávány, dále byla provedena transkripce jednotlivých záznamů. Text byl kódován metodou tužka-papír. Výsledky: V tomto sdělení prezentujeme pouze výsledky ve vybraných doménách Modelu kulturních kompetencí dle Purnella, které mohou mít vliv na vzájemnou interakci nelékařského zdravotnického pracovníka a klienta jiné minority. Jedná se o domény: Přehled/dědictví/topografie, Role a organizace v rodině, Výživa, Těhotenství. Na základě zjištěných specifik a oblastí péče, jsme navrhly ošetřovatelskou dokumentaci. Hlavní kategorie, obsažené v ošetřovatelské dokumentaci, jsou: komunikace, role a organizace v rodině, rizikové chování, výživa, spiritualita, praktiky zdravotní péče a poskytovatelé zdravotní péče. Ošetřovatelská dokumentace je nyní ověřována v praxi. Závěr: Nelékařský zdravotnický personál by se měl řídit základními principy a akceptovat reálné požadavky klientů z minoritních skupin v souvislosti s poskytováním péče. V době, kdy je neustále na zdravotníky vyvíjen obrovský tlak na úroveň jejich znalostí a dovedností, může být pomocí např. ošetřovatelská dokumentace ke zjištění specifik u příslušníků minorit v České republice.
Specifics of Nursing Care of Selected Minority Groups in the Pardubice Region by Model of Cultural Competencies
Keywords: kulturní kompetence; minoritní skupiny; multikulturní ošetřovatelství; Purnell; cultural competence; minority groups; multicultural nursing; Purnell