Analýza nezaměstnanosti ve vybrané oblasti - Rybářová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou vztahu mezi nezaměstnaností a vybranými faktory na území Moravskoslezského kraje v období 2000-2023. Práce nejprve vymezuje základní pojmy spojené s nezaměstnaností a detailně se věnuje faktorům, které ji ovlivňují. Následně se zabývá důsledky nezaměstnanosti na rodinu, jednotlivce i celou společnost. Prostřednictvím jednoduché lineární regresní analýzy je zkoumána statistická souvislost mezi mírou nezaměstnanosti a rozvodovostí, porodností, sebevražedností, úmrtností na oběhové nemoci a kriminalitou. Výsledky ukázaly statisticky významné vztahy u všech sledovaných proměnných kromě porodnosti, přičemž nejvýraznější byla souvislost s rozvodovostí a sebevražedností.
Analysis of unemployment in a selected area
Keywords: nezaměstnanost; sociální dopady; Moravskoslezský kraj; kvantitativní výzkum; jednoduchá lineární regrese; unemployment; social impacts; Moravian-Silesian Region; quantitative research; simple linear regression