Softwarová podpora procesně orientovaných kalkulačních systémů - Tomáš, David (Univerzita Pardubice, 2007)
Teoretická část bakalářské práce shrnuje základní teoretická východiska kalkulační metody Activity-based costing. Práce se zabývá nedostatky tradičních modelů nákladového účetnictví, objasňuje nové přístupy ke zpracování režijních nákladů metodou Activitybased costing a dopady implementace této kalkulační metody na možnosti řízení firmy – koncept Activity-based Management (ABC/M).Praktická část práce se zabývá vývojem jednoduchého softwarového systému, umožňujícího operativní zprovoznění kalkulačního systému v konkrétní obchodní firmě. Na základě definovaných požadavků je provedena analýza a návrh implementace softwarového systému. Vytvořená aplikace, využívající webové uživatelské rozhraní vytvořené pomocí technologie Java Server Pages (JSP), je postavena na platformě Java EE. Aplikace je určena pro nasazení na aplikační servery firmy Sun – SJSAS 9.
Software support for process based costing systems
Keywords: calculation methods; cost accounting; overheads; software systems; applications; kalkulační metody; nákladové účetnictví; režijní náklady; softwarové systémy; aplikace