Pravděpodobnostní modely škod v pojištění majetku - Višňák, Jan (Univerzita Pardubice, 2015)
Diplomová práce se zabývá pravděpodobnostními modely škod v pojištění majetku. Ty jsou důležitým základem pro rozhodování managementu pojišťovny. Postup, jak získat pravděpodobností modely škod pomocí reálných dat pojišťovny je nejdříve vysvětlen teoreticky. Velká pozornost je věnována Paretovu rozdělení pravděpodobnosti v pojištění a zajištění. Pro pochopení celé problematiky je položen teoretický základ, od kterého se vyvíjí praktické ukázky jednotlivých metod s využitím softwarových programů Microsoft Excel a Statgraphics Centurion XV.
Loss Distribution in Property Insurance
Keywords: property insurance; making models of individual insurance settlement; parameters estimate; Pareto distribution of probability; non-proportional ensuring; nett insurance; risk; pojištění majetku; modelování individuálních pojistných plnění; odhad parametrů; Paretovo rozdělení pravděpodobnosti; neproporcionální zajištění; nettozajistné; rizika