Diagnostika akutního selhání ledvin - Pilařová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá diagnostikou akutního poškození ledvin. V úvodu této práce je stručně popsána charakteristika, klasifikace a hlavní příčiny akutního poškození ledvin. Zbytek práce se věnuje diagnostice hlavních biomarkerů akutního poškození ledvin, zaměřené na popis funkce a stanovení kreatininu, urey a glomerulární filtrace, a především na popis struktury, funkce a diagnostiky nových biomarkerů, kterými jsou například NGAL (Neutrophil Gelatinase-Associated Lipocalin), KIM-1 (Kidney Injury Molecule-1), interleukin-18 či cystatin C.
Diagnostics of acute renal failure
Keywords: Acute kidney injury; NGAL; KIM-1; interleukin-18; cystatin C; akutní poškození ledvin