Z českých mlýnů - anatomie ,,humoru bez vtipu" - Košťál, Jan (Univerzita Pardubice, 2025)
Bakalářská práce se zaměřuje na analýzu humoresek Karla Tůmy, které vyšly v osmisvazkovém cyklu se souhrnným názvem Z českých mlýnů: humoresky. Jejím cílem je zjistit, jakými způsoby je v tomto Tůmové díle tvořen humor a zdali si vůbec zaslouží být označováno jako humorné. Analýza je provedena rozborem jednotlivých literárních prvků Z českých mlýnů, kterými jsou prostředí, kompozice, vypravěč, postavy a zápletky. Teoretická část práce především nastiňuje vývoj českého literárního humoru napříč 19. stoletím a zasazuje Tůmovu tvorbu do dobového humoristického diskurzu.
From Czech mills - anatomy of "humour without a joke"
Keywords: Z českých mlýnů; Tůma, Karel; humor; humoreska; česká literatura; From Czech Mills; Tůma, Karel; humour; humoresque; Czech literature