Mobbing v rámci klinické výuky u studentů Všeobecného ošetřovatelství - Jelínek, Vít (Univerzita Pardubice, 2024)
Bakalářská práce se zabývá mobbingem studentů Všeobecného ošetřovatelství. Teoretická část vysvětluje tento pojem včetně historického vývoje, příčin, možných následků a také obrany. Cílem praktické části je zjištění prevalence výskytu mobbingu u těchto studentů během klinické výuky na zdravotnických pracovištích. Průzkum byl proveden pomocí dotazníkové šetření za použití Dotazníku negativních aktů (NAQ-R). Z průzkumného souboru bylo mobbováno 24, tj. 75 % respondentů, a to především v zadávání úkolů, které byly pod úroveň jejich kompetencí. Na závěr byl navržen výstup, jak tomuto problému čelit nebo jak s ním pracovat, zároveň byla navržena opatření pro minimalizaci a prevenci.
Mobbing as part of clinical education for General Nursing students
Keywords: mobbing; šikana na pracovišti; patologické jevy; zaměstnání; Všeobecné ošetřovatelství; mobbing; bullying at work; pathological phenomena; employment; students; General Nursing