Optimalizace využití fondů EU - Macek, Lukáš (Univerzita Pardubice, 2007)
Diplomová práce se zabývá strukturálními fondy a Fondem soudržnosti EU, důvodem jejich vzniku a významem pro potřeby politiky hospodářské a sociální soudržnosti. Je zde vysvětlen proces jakým se získávají dotace z těchto fondů včetně návrhů na zlepšení při jejich využívání v ČR. Dále jsou v práci uvedeny jednotlivé operační programy, které jsou pro naší ČR určeny, včetně alokací v každém z těchto programů. Nakonec se diplomová práce věnuje finančním alokacím v jednotlivých zemích EU, které jsou na současné programovací období 2007 – 2013 určeny a také jejich změnou oproti období předchozímu.
The optimalization of EU funds utilization
Keywords: Strukturální fondy; Evropská Unie; Operační programy; Regionální politika; Dotace; SWOT analýza