Čeští reemigranti z Volyně, jejich situace po roce 1948 - Ružbatský, Rostislav (Univerzita Pardubice, 2010)
Práce pojednává o životě volyňských Čechů po roce 1948. Důraz je kladen na vztah komunistického režimu a volyňských Čechů. V práci nalezneme téma politických procesů s volyňskými Čechy a názory volyňských Čechů na komunistický režim. Práce je rozdělena do dvou částí, teoretické části a empirické části. Teoretická část informuje o volyňských Češích. A v empirické části si čtenář může přečíst úryvky rozhovorů s volyňskými reemigranty.
Czech Reemigrants from Volhynia, their Situation after Year 1948
Keywords: Volyňští Češi; 1948; Volyň; komunismus; Volhynian Czechs; Volhynia; Communism