Modely oceňovaní opcí - Makishev, Duman (Univerzita Pardubice, 2025)
Práce poskytuje ucelený přehled o opcích, včetně definice základních pojmů, věnuje se historickému vzniku a vývoji instrumentů dále popsán opční kontrakt a rozbor faktorů ovlivňujících cenu opce, diagramy zisku a ztráty základní přehled opcí. Cílem této práce je popis binomického a trinomického modelu oceňování opcí a následné použití těchto modelů pro ocenění na reálných příkladech. Významná část práce je věnována binomickému modelu oceňováni opce a konstrukce binomického stromu, s příklady z reálného trhu.
Option pricing models
Keywords: binomický model; trinomický model; binomický strom; trinomický strom; kupní opce; prodejní opce; americká opce; evropská opce; krátká pozice; dlouhá pozice; volatilita; binomial model; trinomial model; binomial tree; trinomial tree; call option; put option; American option; European option; short position; long position; volatility