Sdílená ekonomika v České republice - Vostradovská, Aneta (Univerzita Pardubice, 2021)
Práce si klade za cíl vymezení pojmu sdílené ekonomiky a jejího historického vývoje. Dále pak popsání benefitů i negativ, které z ní plynou. Jsou definovány nejznámější modely sdílené ekonomiky s jednotlivými příklady ze světa i domácího trhu. V rámci práce je provedena shluková analýza 16 světových měst se zaměřením na služby Airbnb. Na základě shlukové analýzy je podrobněji rozebrán vývoj tradičních ubytovacích zařízení a krátkodobých pronájmů v Praze, jakožto jednoho z nejnavštěvovanějších měst na světě, a jejich vzájemný vliv. Dále navazuje vyčíslení hypotetických úniků na daních a poplatcích, které měly být za rok 2020 v Praze odvedeny. Na základě výpočtů je patrné, že regulace sdíleného ubytování v České republice je více než nutná.
Sharing economy in the Czech republic
Keywords: sdílená ekonomika; krátkodobý pronájem; sdílené ubytování; Airbnb; regulace krátkodobých pronájmů; sharing economy; short-term rental; sharing accommodations; Airbnb; regulation of short-term rentals