Deriváty kyseliny arachidonové a jejich funkce v organismu - Sadílková, Jaroslava (Univerzita Pardubice, 2016)
Bakalářská práce se zabývá kyselinou arachidonovou, která se řadí mezi mastné kyseliny. Důležitou roli v organismu mají také její deriváty, kterými se tato práce z větší části zabývá. Mezi deriváty kyseliny arachidonové patří prostaglandiny, prostacyklin, tromboxany a leukotrieny. U každého derivátu je popsána jeho syntéza, funkce v organismu a onemocnění, které je s nimi spojeno.
Arachidonic acid derivatives and their function in organism
Keywords: mastné kyseliny; kyselina arachidonová; eikosanoidy; zánět; fatty acids; arachidonic acid; eicosanoids; inflammation