Separace polyfenolů v octech kapalinovou chromatografií s využitím gradientové eluce - Čápová, Barbora (Univerzita Pardubice, 2021)
Tato diplomová práce se zabývá octy, jejich popisem a chemickým složením. Zaměřuje se na polyfenolické složení octů, jejich antioxidační aktivitu a na změny v průběhu technologického procesu. V závěru rešeršní části je popsána separace polyfenolů v octech pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Experimentální část práce je věnována analýze polyfenolických antioxidantů v octech pomocí kapalinové chromatografie s využitím gradientové eluce. Následně pomocí nejlepších nalezených podmínek byly kvantifikovány tři fenolické kyseliny ve vzorku rýžového, jablečného a balzamikového octa.
Separation of polyphenolic compounds in vinegars using liquid chromatography with gradient elution
Keywords: ocet; chemické složení; obsah polyfenolických látek; antioxidační vlastnosti; kapalinová chromatografie; reverzní fáze; UV/VIS detekce; DAD detekce; vinegar; chemical composition; content of polyphenolic compounds; antioxidant properties; liquid chromatography; reverse phase; UV/VIS detection; DAD detection