Modelování bonity obcí pomocí RBF neuronových sítí (klasifikační modely) - Kochaníčková, Martina (Univerzita Pardubice, 2008)
Diplomová práce se zabývá návrhem modelu dopředné neuronové sítě typu radiálně bázických funkcí (RBF) pro klasifikaci obcí Pardubického kraje do tříd na základě jejich bonity. V první části diplomové práce je vymezen pojem bonity obcí a metody jejího ohodnocování. Dále jsou z obecného hlediska definovány dopředné neuronové sítě. Ve třetí kapitole je charakterizována všeobecná struktura a způsob učení neuronových sítí typu RBF. Čtvrtá kapitola se zabývá návrhem modelu pro klasifikaci obcí Pardubického kraje do tříd, předzpracováním vstupních dat, návrhem a analýzou vstupních parametrů a návrhem struktur neuronových sítí typu RBF pro klasifikaci bonity obcí. Pátá kapitola je zaměřena na analýzu, validitu a verifikaci výsledků klasifikace navrženého modelu a struktur neuronových sítí typu RBF. Návrh, validita a verifikace navrženého modelu je uskutečněna v programovém prostředí SPSS Clementine 10.1. Závěr práce obsahuje uživatelskou příručku uvedeného programového prostředí.
Modelling of municipal rating by RBF neural networks (classification models)
Keywords: municipal rating; Neural Networks; Classification; Radial Basis Function; bonita obcí; neuronové sítě; Klasifikace; Clementine; radiálně bázické funkce