Náboženské svátky v romských rodinách na slovenském Gemeru - Myšičková, Miroslava (Univerzita Pardubice, 2008)
Na začátku své práce věnuji pozornost původu Romů, jejich cestě z Indie do Evropy a přijetí na našem území. V dalších kapitolách předkládám poznatky získané během terénního výzkumu v obci Slavošovce na jihovýchodním Slovensku. Základem mého výzkumu bylo zjistit vztah Romů k náboženství, jakou roli hraje nábožensví v jejich každodenním životě a jak ho ovlivňuje. Zaměřuji se na tradiční romské zvyky (ať už se jedná o církevní svátky jako jsou Vánoce a Velikonoce, tak i o důležité události v životě Romů, ke kterým patří především narození a křest dítěte, svatba, úmrtí), náboženské rituály a okrajově i magii. Snažím se také přiblížit kulturu Romů, její vzájemné prolínání a ovlivňování kulturou majority.
Religious festivals in romany families in Slovakian Gemer
Keywords: Romové; romská kultura; romské tradice; romská rodina; religiozita Romů; romipen; Gemer; Romany people; Romani culture; Romany tradition; families; beliefs