Stigmatizace a sebestigmatizace v životě lidí s duševním onemocněním - Klimešová, Erika (Univerzita Pardubice, 2020)
Tato bakalářská práce, zabývající se otázkou stigmatizace duševně nemocných, je zpracována do dvou částí. Teoretická část se zabývá především shrnutím dostupných poznatků o problematice duševních onemocněních a stigmatizaci. Teoretická část práce se zabývá především definováním duševních nemocí a s nimi spojenou stigmatizaci. Teoretická část si klade za cíl vysvětlit okolnosti vzniku duševně nemocných. Dále se práce zabývá procesem, vznikem a faktory stigmatizace. Poslední část se zabývá reformou psychiatrie a destigmatizací. Průzkumná část byla zpracována formou kvalitativního průzkumu, která má za cíl popsat, jak duševně nemocní stigmatizaci vnímají a prožívají.
Stigmatization and self-stigmatization in the life of people with mental illness
Keywords: stigmatizace; sebestigmatizace; duševní onemocnění; prožívání stigmatizace; stigmatization; self-stigmatization; mental illness; experience with stigmatization